Blog

Značenje vela

Značenje vela

Veo za buduću mladu u svim kulturama nosi drugačiju simboliku. Uz venčanicu u kulturama među kojima je i naša, prilikom crkvenog venčanja-veo se obavezno nosi. (Danas je to invidualno i stvar izbora ili zahteva crkve)

???? U Rimskom dobu nosio se crveni veo, koji bi pokrio mladu od glave do pete i simbolizovao je vatru. Verovalo se da bi time oterala zle demone koji bi mogli da donesu lošu sreću na venčanju.

????U staro doba, veo se koristio za prekrivanje maldinog lica, jer su brakovi bili ugovoreni i samim tim mladoženja nije mogao da vidi mladino lice dok ne prođe glavni deo ceremonije, da ukoliko mu se ne svidi mlada, ne može da se predomisli.

????Veo je u Viktorijanskom dobu postao statusni simbol, težina, dužina i  kvalitet vela označavale su mladin status. Mlade iz kraljevskih porodica imale su najduže velove i venčanice.

????Danas postoje različiti modeli, dužine i vrste velova. Simbolika se takođe vremenom menjala, a danas u moderno doba, mlade nose veo kao modni detalj, najčešće prebačen nazad, koji čini da izgledaju još ženstvenije.

45-01
48-01
DSC 9582-02
DSC 9590-01

Više..

Kako da se na najbolji način pripremite za pronalaženje svoje venčanice iz snova?

Kako da se na najbolji način pripremite za pronalaženje svoje venčanice iz snova?

Iako vam deluje da ćete venčanicu odabrati poprilično lako, međutim, ukoliko ne napravite jasan plan i ne preduzmete prave korake, odabir može biti veoma stresan momenat.

Više..

Najlepše haljine za venčanje u dvorcu - Reina En Ti

Najlepše haljine za venčanje u dvorcu - Reina En Ti

Iza svakog dvorca, postoji priča i verovanje. Da li je uklet, zašto je ostao napušten, da li su se dešavale zabranjene ljubavi?

Više..

Kad se san pretvori u stvarnost

Kad se san pretvori u stvarnost

Ima li većeg stresa za mladu, od onog kada se venčanje približava, a ona još nije našla idealnu haljinu u kojoj će izgovoriti „da“? Nema, kao što nema ni veće radosti od one kada ona proba venčanu haljinu, pogleda svoj odraz u ogledalu i shvati da joj se san pretvorio u stvarnost. A kada se priprma za venčanje neko ko se profesionalno bavi izborom venčanih haljina, onda mogu da postoje dve krajnosti: ili ima još veću neodoumicu, ili u samom startu ima jasnu viziju šta želi. Vlasnica salona venčanica „Reina en ti“, Jasmina Drenovaković nije imala veliku dilemu.

Više..